Susan Eggink-Eilander is projectmanager en senior adviseur brandveiligheid bij Antea Group. Ze is daarnaast gastdocent bij de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement van SKOOB. “Via de dagelijkse praktijk van de gastdocenten van de opleiding en door de diversiteit aan deelnemers zit deze opleiding heel dicht op de actualiteit. Je zit niet met z’n allen in een zaaltje een boek door te nemen, er zijn juist continu gesprekken over projectcasussen en excursies in de praktijk en op locatie bij de deelnemers. Daardoor is er veel meer bijvangst dan bij andere opleidingen.”

“Ik heb hier een tekening in mijn kontzak, kun je even meekijken?”

Meest integrale, energieke én actuele opleiding in de branche

Deze opleiding in de bouw is uniek

Waarin is deze opleiding wat jou betreft uniek?

“Er is geen concurrent van deze opleiding, dat zegt al veel. Schoolverlaters hebben geleerd over bouwkunde, die leren dit bouwprocesmanagement niet. En ook als je al een paar jaar werkt, geldt dat. Deze opleiding focust echt op bouwprocessen, niet op inhoudelijke deskundigheid. Het koppelt de harde techniek van het stapelen van stenen en aan elkaar knopen van draden met de menselijke component. Het geeft een compleet beeld en is daarmee een hele waardevolle opleiding. Het is uniek en vult een gat. Dit is de enige plek waar je dit leert. En heel compact ook, met een kop en een staart.”

“Ik zie SKOOB ook niet echt als opleidingsinstituut. SKOOB verkoopt geen opleiding, SKOOB wil waarde toevoegen voor de deelnemers. Waar lopen zij tegenaan, waar kan de opleiding hen bij helpen?”

Portretfoto Susan Eggink-Eilander

Foto: Susan Eggink-Eilander

Belangrijke veranderingen in de bouw

Je werkt zelf dagelijks op projecten. Wat zijn wat jou betreft nu belangrijke veranderingen in de branche?

“Er verandert ontzettend veel, zowel op het vlak van de techniek als op het vlak van de mensen. De techniek verandert, omdat mensen niet meer te krijgen zijn en te duur zijn. Dus: prefab, standaardisatie, robotisering, et cetera. De bouw staat nog meer onder druk dan een paar jaar geleden. Als je nu aan materialen wil komen, dan heb je te maken met dagprijzen. De prijzen fluctueren soms per dag, dan durf je bijna geen offerte meer te maken. Daar heeft een werkvoorbereider, ontwerper, projectmanager of projectregisseur natuurlijk ook mee te maken, die moet daar mee omgaan.”

“De menselijke kant verandert ook sterk, onder andere door de Wet Kwaliteitsborging. Dat speelt natuurlijk al 20 jaar, maar die wet geeft bedrijven die nog niet zijn veranderd wel het laatste duwtje. Ze moeten veranderen en verbreden. Er komen andere partijen bij, meer stakeholders. Werkvoorbereiders, uitvoerders, projectmanagers en opdrachtgevers moeten omgaan met veranderend toezicht. En kiezen: laten ze het toezicht over aan de toetser of houden ze zelf de regie in handen? Zorg je zelf dat je het strak hebt staan en zeg je: ‘Kom maar auditen, het is sowieso goed’ of pak je het anders aan? Kún je het als bedrijf ook wel zelf of laat je het liever over aan een externe partij?”

Opleiding Bouwprocesmanager

In hoeverre speelt de opleiding tot Bouwprocesmanager hier op in?

“Door de dagelijkse praktijk van de gastdocenten van de opleiding en door de diversiteit aan deelnemers blijf je heel dicht bij de actualiteit. Op elk onderdeel van de opleiding wordt een specialist gevraagd. Dus bij brandveiligheid word ik als brandveiligheidsadviseur gevraagd om dat stukje in te vullen. De opleiding staat daardoor altijd heel dicht op de actualiteit en de dagelijkse praktijk. En de deelnemers zijn heel divers. Zowel wat betreft de bedrijven waar ze vandaan komen, als in leeftijd en werkervaring. Jong en oud, architect, uitvoerders, werkvoorbereiders, projectontwikkelaars, ze zitten er allemaal bij. Daardoor is er veel kruisbestuiving.”

“Dus gastdocenten delen actuele informatie, ook in de verhalen om de lesstof heen. En bij de deelnemers op locatie krijg je ook de waan van de dag mee. Je zit niet met z’n allen in een zaaltje een boek door te nemen, je zit echt met z’n allen in de dagelijkse praktijk van de gastdocenten en de deelnemers. Daardoor pak je veel mee en dat maakt dat de opleiding heel flexibel en aanpasbaar is.”

Veel meer bijvangst

Wat blijft jou van jouw gastdocentdagen het meeste bij?

“Het is iedere keer een andere club en altijd is het gezellig met een open sfeer. En het is altijd anders. De opleiding tot Bouwprocesmanager gaat niet over het afdraaien van een vaststaand curriculum. Integendeel. Er zijn continu gesprekken over projectcasussen, excursies in de praktijk en op locatie bij de deelnemers. Daardoor is er veel meer bijvangst dan bij andere opleidingsinstituten. De deelnemers leren van elkaar ook veel, ze gooien letterlijk voor elkaar de deuren open. ‘Kijk, dit is onze werkplaats. Deze projecten doen we. Ik weet even niet hoe het met dit project verder moet, denken jullie mee?'”

“Elders krijg je voorgekauwde praktijkcases. Bij de opleiding Bouwprocesmanagement maakte ik al regelmatig mee dat iemand in de pauze zei: ‘Ik heb hier een tekening in mijn kontzak, kun je even meekijken?’ De volgende dag moet dan de opdrachtgever weten of het goed is en tijdens die opleidingsdag gooien de deelnemers dat gewoon in de groep.”

“Het is echt een complete, integrale opleiding die altijd actueel is. Je leert over risico’s, tijd, geld, planning, inhoud, omgaan met alle stakeholders, mensen met elkaar verbinden en je werkt aan de persoonlijke ontwikkeling. Bouwprocesmanagement is wat dat betreft ook echt een vak op zich.”

Bekijk de verrassende antwoorden van onze alumni over onze opleiding Bouwprocesmanagement: