Wil jij integraal samenwerken, je persoonlijk ontwikkelen, je kennis vergroten en jezelf en het bedrijf waar je werkt klaarstomen voor de bouw van de toekomst? De post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement van SKOOB is de meest integrale opleiding in de branche, met aandacht voor de mens-, techniek- en proceskant van jouw dagelijkse werk. Ralph de Vos, toen realisatie manager uitvoering, nu adjunct-directeur Realisatie bij Giesbers InstallatieGroep, heeft de opleiding in 2019 gevolgd. Wat vindt hij als installateur de meerwaarde van de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement?
De wereld van een installateur in het bouwproces
‘Je krijgt de gereedschappen om als installateur het bouwproces integraal te benaderen’
Mooie mix van deelnemers
De mooie mix van deelnemers in combinatie met de integrale aanpak vond De Vos het onderscheidend vermogen van de opleiding. De klas van De Vos bestond namelijk uit deelnemers van architectenbureaus, aannemers, opdrachtgevers en installateurs die dagelijks aan bouwprojecten werkten. Ze hadden diverse achtergronden zoals projectleiders, uitvoerders en werkvoorbereiders.
De Vos: “Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik wilde weten welke facetten een installateur moet beheersen om een compleet bouwproces integraal te benaderen. Ik was geïnteresseerd in de manier waarop klanten, aannemers en opdrachtgevers hun dagelijkse processen inrichten en hoe ik daarbij als installateur meer aansluiting kon vinden. Dus hoe ik de slimmigheden die daar plaatsvinden zelf toe kan passen binnen onze eigen organisatie. Zo kon ik toetsen of zij de visie hanteren die wij ook hebben, wordt die ook gedeeld of zien we het compleet verkeerd? Later in de opleiding vond ik ook de persoonlijke ontwikkeling, de soft skills, een erg groot pluspunt.”
(Tekst gaat door onder de foto)
De wereld van een installateur
Tijdens de lessen merkte De Vos dat hij als installateur een vraagbaak was voor zijn medecursisten. De Vos: “Ik heb ze dus laten zien hoe de wereld van een installateur eruitziet. Het interessante was dat er opdrachtgevers in onze groep zaten waar wij veel zaken mee doen. Ik heb uitgelegd waarom wij de beslissingen nemen zoals we dat doen. Dat heeft veel discussie en nieuwe zienswijzen opgeleverd. Niet alleen voor hen, maar ook voor mij.
Als installateur krijg je vaak het verwijt waarom je niet betrokken bent bij een project. Toen heb ik uitgelegd dat een aannemer bijvoorbeeld 3 projecten doet en wij er vaak wel 100 in beheer hebben. Tijdens de opleiding Bouwprocesmanagement heb ik geleerd hoe je snel schakelt binnen alle projecten om toch van het begin tot het eind betrokken te zijn bij de verschillende stakeholders in het bouwproces.
Ook hebben we les gehad in verwachtingsmanagement. Dat betekent voor mij als installateur: hoe kan ik een zo mooi mogelijke installatie maken die in balans is met de rest van de bouwkundige aspecten waarbij ook de eindgebruiker centraal staat.
Als installateurs kijken we natuurlijk heel veel naar innovaties die spelen binnen de installatiebranche en we kijken wat minder in de breedte van de bouwkunde. Dus dat komt aan bod in het opleidingsprogramma. Je krijgt meer kennis van het bouwkundige proces, constructieve veiligheid, bouwrecht, bouwfysica, brandveiligheid en alles wat erbij komt kijken.
Je krijgt dus een bredere kijk op het totale bouwproces en je wordt breder opgeleid dan de kennis die de standaard installateur in huis heeft. En daarbij komt dus ook je persoonlijke ontwikkeling, de soft skills, ruim aan bod.”
Verbinding bedrijfsleven
SKOOB is opgericht om kennisoverdracht, onderzoek en ontwikkeling op het gebied van praktisch bouwprocesmanagement te bevorderen en te ondersteunen. De stichting is een samenwerking tussen bouwbedrijfsleven, installatiebranche en hogescholen.
De Vos: “De binding met het bedrijfsleven is een kenmerkende eigenschap van SKOOB. De opleiding is immers opgericht vanuit de grote aannemers, leveranciers, hogescholen en fabrikanten. Zo gingen we tijdens de gastcolleges op bezoek bij verschillende bedrijven waar ik anders nooit zou binnenstappen. Dus de directe vraag vanuit de markt en de onderwerpen die daar werden aangesneden, leverden de verdieping op binnen de opleiding.
Zo zijn we voor het vak ‘Circulair bouwen, volhoudbaarheid’ bij stichting Hibertad op bezoek geweest. Dit bedrijf is met name bezig met natuurlijke bouwmaterialen en heeft de ambitie om zoveel mogelijk te verduurzamen. Ik vond het mooi om te zien dat de eigenaar zijn passie volgde en niet de commercie de boventoon liet voeren. Maar hij had ook zijn eigen visie daarop en wist die op zijn manier in de markt te zetten. Hij bewees tegenover de rest van bouwend Nederland dat je met duurzame producten toch goed je boterham kunt verdienen.
Of ik daar als installateur nog wat van geleerd heb? Ja, met name de schil van de woning en hoe je de installaties inricht. Dit door bepaalde producten toe te passen zoals de hoeveelheid van verwarmingen in de woning maar ook de brandwerendheid.”