Wie kan beter vertellen over de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement dan een cursist? SKOOB ging daarom bij een aantal bedrijven op bezoek om de cursisten te vragen naar hun ervaringen. Aan het woord komen Michiel de Boer en Paul Wisman, beiden werkzaam bij Unica.

Michiel vertelt hoe deze erkende CPION opleiding in de bouw en installatietechniek hem heeft geholpen om nog effectiever te zijn als manager. Paul vertelt: “Michiel heeft duidelijk nieuwe skills ontwikkeld waardoor hij effectiever is geworden in het aansturen en beïnvloeden van mensen.”

“Door soft skills ben ik veel effectiever geworden in mijn werk”

Opleiding voor management in de bouw en installatietechniek

Projectmanagement in de bouw

Michiel is manager Projecten bij Unica en hij heeft veel gehad aan de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement. “Concreet is mijn scope op hoe je projecten aanpakt verbreed, niet alleen door de verdieping van mijn kennis maar ook doordat ik meer inzicht heb in hoe ik mensen en processen kan managen.

Inhoudelijk zijn we bijvoorbeeld uitgebreid geïnformeerd over welke juridische aspecten er allemaal kunnen spelen en hoe aansprakelijkheid is geregeld. Ook de consequenties van de UAVgc zijn behandeld en door al die inzichten heb ik een veel bredere kijk op het vak ontwikkeld.

Ook kreeg ik van de docenten en van de mede-cursisten veel concrete handvatten die ik bij Unica kon toepassen.”

Lean en procesmanagement

Dus de meerwaarde van de opleiding gaat dus verder dan alleen zijn eigen effectiviteit als Bouwprocesmanager? Michiel bevestigt dit: “Het leereffect is absoluut groter dan alleen mijn eigen projecten en ik probeer intern een doorgeefluik te zijn voor de kennis en ervaringen die ik heb opgedaan.

Zo werkten we bij Unica al langer met LEAN, maar we hebben nu echt een verdieping kunnen aanbrengen. Binnen de Utiliteitstak ben ik met een collega de aanjager voor LEAN en binnen Unica zijn we op LEAN-gebied, en ten aanzien van Procesmanagement ook een koploper. En daar hebben de kennis en inzichten uit de opleiding zeker bij geholpen.”

Soft Skills in de bouw

Paul Wisman, directeur Projecten Regio Oost, is sinds twee jaar werkzaam bij Unica en was ook als bestuurslid actief in SKOOB die de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement organiseert.

Paul is enthousiast over de ontwikkeling die Michiel heeft doorgemaakt: “Hij is echt een andere Michiel geworden, en dat merk ik vooral in zijn gedrag. Hij heeft duidelijk nieuwe skills ontwikkeld waardoor hij effectiever is geworden in het aansturen en beïnvloeden van mensen.”

“Ik ben veel flexibeler geworden”

Michiel beaamt dit: “Ik ben van mezelf heel erg direct. En vaak werkt dat prima, maar in sommige situaties en bij sommige mensen heeft dat juist een averechts effect. Ik heb in de opleiding geleerd om te reflecteren op het effect van mijn gedrag op anderen, en ik ben daarin veel flexibeler geworden.

Mijn skill-set, zeg maar mijn gereedschapskist, is veel groter geworden. Want ieder mens is uniek en reageert daarom anders, en daarom is het slim om je gedrag daarop af te stemmen. Ik probeer ook altijd om persoonlijk contact te maken, en om aandacht te hebben voor de mens achter de collega, ketenpartner of opdrachtgever.

En dat gaat prima samen met duidelijk zijn en professioneel samenwerken want je kunt hard zijn op de inhoud, zolang je maar zacht blijft in de persoonlijke relatie. Zodat je mensen met respect benadert en in hun waarde laat. Ik merk gewoon dat ik daardoor veel effectiever ben geworden in mijn werk.”

Bouw, techniek en ‘zachte’ processen

Paul sluit zich hierbij aan: “Dat spreekt mij in de opleiding ook enorm aan: die aandacht voor soft skills. Want we zijn weliswaar een technische sector maar in onze business maak je het verschil niet meer met techniek maar door de andere zogenaamd zachtere processen goed te managen. Daar zit juist de meerwaarde van moderne Bouwprocesmanagers.

Vaak is alleen het besef dat je vanuit andere perspectieven kúnt kijken al een eye-opener, die tot onderling begrip leidt en tot de bereidheid om je in een ander te verplaatsen. Van daaruit is het een kleine stap om na te denken waarom iemand bepaalde standpunten heeft of bepaald gedrag vertoont. En daar kun je vervolgens effectief op sturen en mee omgaan.

Je zou bijna willen dat alle partijen deze opleiding gaan volgen”, lacht Wisman, “daar zouden we allemaal beter van worden.”

Leuke groep van bouwers en installateurs

Tenslotte vond Michiel het groepsproces mooi om mee te maken: “Het is leuk om te zien dat een groep cursisten uit uiteenlopende vakgebieden zo snel naar elkaar toegroeit. In het begin wordt er natuurlijk gedold tussen de verschillende ‘bloedgroepen’ als bouwers en installateurs, maar al snel vorm je een hechte groep waarbij iedereen graag hun ervaringen en kennis wil delen.

En je helpt elkaar ook, door elkaar op je gedrag aan te spreken. Die mix met andere bedrijven vond ik ook een absolute meerwaarde, omdat je een kijkje neemt in de keuken bij collega’s en je leert hoe zij projecten en problemen aanpakken. We hebben binnenkort ook een terugkommiddag waar ik nu al naar uit kijk!”

Bekijk de verrassende antwoorden van onze alumni over onze opleiding Bouwprocesmanagement: