Jeroen Brinkman is managing consultant, projectmanager en trainer bij AT Osborne. Daarnaast is hij gastdocent ‘Projectbeheersing’ van de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement. Brinkman: “Deze opleiding is heel waardevol als je jezelf wilt bekwamen in het bouwproces en het managen van bouwprojecten. De waarde is de vertaling van de harde techniek naar het in beeld brengen van het proces. Dus het verbinden van ogenschijnlijk twee werelden. Technici krijgen meer inzicht in het proces en zodoende kunnen ze hun technische oplossingen beter inzetten voor hun werkgever en/of opdrachtgever. Als je daarvoor openstaat dan ga je echt veel meer waarde leveren aan je team, je opdrachtgever maar ook aan jezelf.”
“Deze opleiding in de bouw sluit goed aan bij het bedrijfsleven”
Je gaat echt veel meer waarde leveren aan je team, je opdrachtgever maar ook aan jezelf
Managing consultant
Brinkman werkt als managing consultant van de vakgroep programma & projectbeheersing binnen de afdeling huisvesting, vastgoed en gezondheidszorg. Ook verzorgt hij de training ‘Projectbeheersing’ bij de AT Osborne Academy.
Voor het ingenieursbureau Amsterdam geeft hij de 3-daagse training voor Managers Projectbeheersing. Als projectmanager is Brinkman verantwoordelijk voor projecten als de nieuwbouw van het ziekenhuis in Alkmaar waar hij momenteel aan werkt.
De vier sterkste punten van de opleiding
Als eerste sterke punt benoemt Brinkman de betrokkenheid van de deelnemers. Met enthousiasme vertelt hij: “Wat ik merk, is dat er altijd enthousiaste en betrokken deelnemers zijn. Ik weet niet hoe SKOOB dat voor elkaar krijgt, maar de deelnemers doen altijd actief mee.”
Daarnaast benadrukt hij een ander sterk punt, namelijk het bij elkaar brengen van theorie en praktijk. De kerndocenten nemen het theoretische deel voor hun rekening en de gastdocenten richten zich op de praktijk. Brinkman: “Wat een onderscheidend vermogen is van deze opleiding in de bouw, is het werken met gastdocenten omdat die de praktijk naar binnen brengen. Er zijn vaste kerndocenten die de lesstof theoretischer benaderen en door de gastdocenten komt er meer praktijk aan bod. Die wisselwerking tussen elkaar is heel goed voor het leerproces van de deelnemers.”
Als derde punt spreekt Brinkman over de focus die bij het bouwprocesmanagement ligt. Brinkman: “Het werkveld dat ze raken op het gebied van bouwprocesmanagement is gewoon goed. Ik denk dat deze opleiding daarom goed aansluit bij het bedrijfsleven. De deelnemers zijn allemaal inhoudsgedreven mensen die de proceskant leren. Voor dit type mensen is het mooi dat ze juist focussen op de processen. Dus we blijven weg van de inhoud, maar aan de andere kant is er geen proces zonder inhoud. Daarom hebben we het niet over de bouwtechniek en hoe je het gebouw neerzet. Maar we hebben het wél over welke tools je procesmatig kunt inzetten om een project succesvol op te leveren.
Tenslotte vindt Brinkman het mooi dat je na de afronding van de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement een CPION gecertificeerd diploma krijgt. Brinkman: “Er zijn heel veel opleidingen die een bewijs van deelname afgeven. Ik denk dat het voor een aantal deelnemers heel prettig is dat ze dit gecertificeerd diploma kunnen laten zien. Zo van: ik heb dit gedaan en het heeft ook status.”
Belangrijkste veranderingen in branche
Wat zijn op dit moment de belangrijkste verandering in de branche? Brinkman: “Ten eerste het bijbrengen van kennis over het bouwproces aan technici. Dit is al heel lang gaande en dit blijft ook belangrijk. Maar je moet straks uitkijken dat iedereen kan managen en dat er geen techneut meer is die de inhoud begrijpt. We moeten ervoor waken dat we allemaal procestijgers die de inhoud niet snappen. Dat is iets waarvan ik me afvraag: hoe ziet dat er over 10 jaar uit? SKOOB richt zich dus op de techneuten en dat blijven ze ook doen. Maar ze richten zich ook op de vaardigheden erbij om de techniek nog beter in te zetten en om zo nog beter hun doel te bereiken.
Ten tweede signaleer ik een belangrijke verandering in de bouw met de komst van BIM. Ik zie dat BIM zich nog steeds ontwikkelt maar dat het nog lang zo ver niet is wat de folders doen geloven. Het ziet er prachtig uit maar als je echt dieper doorgaat dan moet er nog een hele slag gemaakt worden.”