André Speksnijder is voormalig directeur en senior adviseur bij ABT en momenteel werkzaam als Supervisor NEC4 bij PALLAS. Hij is daarnaast gastdocent ‘Constructieve veiligheid’ bij de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement van SKOOB. Speksnijder vertelt: “Het motto dat we vanuit ABT hebben en ik ook: als je kunt delen, kun je ook vermenigvuldigen. Dus alles wat wij innoveren binnen ABT moet je vooral delen met de markt. Niet om te laten zien ‘kijk ons nou eens even!’, maar meer om te hopen dat anderen daarop willen aanhaken. Want als je erop aan kunt haken, en je gaat halen en brengen, dan gaat de innovatiecurve niet langzaam, maar in een steile lijn omhoog.”
“Als je kunt delen, kun je ook vermenigvuldigen”
SKOOB biedt je ontwikkeling aan door praktijk en theorie aan elkaar te koppelen
Speksnijder legt uit wat zijn functies binnen ABT inhouden: “Als senior adviseur heb ik verschillende projecten in de gebouwde omgeving. Van een spoorbrug tot een gebouw. Ik heb mogen bijdrage aan gave projecten zoals een spoorbrug van 160 meter bouwen over het Van Starkenborghkanaal. Of zoals nu aan de ontwikkeling van 140.000 m2 woningen in Amsterdam.
Ik werk mee en geef dus inhoudelijke bijdrage aan projecten in de infra en gebouwde omgeving. Dus van laboratoria naar gebouwen tot bruggen en tunnels. Vanuit deze functie werk ik zowel aan de klant kant als de inhoudelijke en contractuele kant.
Vanuit de rol als directeur ben ik met name operationeel verantwoordelijk voor de projecten en de Finance kant van onze organisatie.”
Persoonlijke visie bouw
Speksnijder: “Ik vind leren én blijven ontwikkelen heel belangrijk. En als je dat samen kunt doen is dat nog leuker ook. Zeker ook met andere bloedgroepen bij elkaar. Dan leren we nieuwe dingen ontdekken en ontstaat er innovatie. Ik zie mezelf dan ook als een bruggenbouwer die graag verbinding legt tussen verschillende rollen, groepen en disciplines.
Vanuit mijn functie als directeur kan ik invloed uitoefenen op de koers van de organisatie. Dat moet je wel doen vanuit een bepaald draagvlak. Voor de input van het jaarplan zijn we begonnen met brainstormen. We hebben gekeken en geluisterd naar mensen die ons inspireren zoals hoogleraar Jan Rotmans. Hij is één van de oprichters van de stichting Urgenda. Dit is een Nederlandse actiegroep die zich ten doel stelt om Nederland sneller duurzaam te maken. Daarnaast ook een stedebouwkundig hoogleraar die ons meegenomen heeft naar de stad van de toekomst.
In beide verhalen komen de onderwerpen duurzaamheid en klimaatverandering sterk terug. Hoe kunnen we vanuit onze rol in de bebouwde omgeving het proces van klimaatverandering vertragen, stoppen en misschien zelfs omkeren? Dit zijn vragen die mij bezighouden. Hoe kunnen we als ABT deze doelstellingen vanuit onze expertise vormgeven?
We kunnen niet de hele wereld veranderen, maar we kunnen wel ons steentje bijdragen. En dan zie ik het als een persoonlijke missie, maar ook als een missie van ABT om via onze advisering een positief maatschappelijke impact te kunnen hebben. Niet als een soort verkooppraatje, maar omdat het gewoon moet. Dit is op het hoogste niveau mijn persoonlijke missie. Dit is de koers die we nu varen en we zitten in de transitie om daar te komen en die we vastgesteld hebben met een mooie groep ABT’ers.
Ik zou willen dat wij als ingenieursbureaus in Nederland samen de ontwikkelingen voor een duurzame bebouwde omgeving op gaan pakken. Want als we als ‘BV Nederland’ samen ontwikkelen dan zal die ontwikkeling nog veel sneller gaan. En ik snap dat we allemaal een belang hebben omdat je van een andere organisatie bent.
Het is misschien wachten op de tijd dat geld geen waarde meer heeft. Dat het niet meer gaat over geld maar over waarden. Dat je niet bezig gaat met welvaart maar dat het draait om welzijn. Dat duurt nog even. Maar op het moment dat je die transitie maakt dan ga je met elkaar ontwikkelen. Ik weet zeker: dan kunnen we als Nederland de hele wereld verslaan!”
Onderscheidend vermogen opleiding
“Ik weet wel dat je meerdere cursussen kunt volgen op het gebied van bouwprocesmanagement maar die zijn vrij theoretisch opgezet. Voor mij is het onderscheidend vermogen van SKOOB dat ze veel meer gericht zijn op het vak en dat je zit met zielsverwanten uit hetzelfde vak. Het is dus niet een algemeen theoretisch verhaal, maar het is ook een praktisch gerichte opleiding op niveau.
Als je kijkt naar procesmanager in z’n algemeenheid dan kun je daar hele theoretische bomen over opzetten. En dat is voor heel veel mensen niet te volgen. Die willen weten van: oké, maar hoe doe ik dat dan voor mijn vak?
Ik neem als voorbeeld het vak systemengineering wat ik ooit bij een andere werkgever heb mogen geven voor Bouwend Nederland, het komt trouwens ook terug in deze opleiding in de opleiding. Systemengineering is een tool om heel gestructureerd door je processen heen te lopen. Allerlei ingewikkelde definities over eisenbomen, functiebomen, functievrij specificeren, verifiëren etc… waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Als je dat vertelt tegen een werkvoorbereider of uitvoerder dan hebben ze zoiets van ‘Waar hebben we het hier allemaal over?!, we moeten toch iets bouwen?’ Totdat je met elkaar een case gaat doen over hoe dit werkt in de praktijk. Dan blijkt het geen rocketscience en ligt het meer aan begrip van de definitie waardoor het verband met de praktijk kan worden gelegd.
Dit is wat ik bedoel met het onderscheidend vermogen van deze opleiding. Theorie en praktijk bij elkaar brengen op hetzelfde niveau.”