Wil jij integraal samenwerken, je persoonlijk ontwikkelen, je kennis vergroten en jezelf en het bedrijf waar je werkt klaarstomen voor de bouw van de toekomst? De post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement van SKOOB is de meest integrale, energieke én actuele opleiding in de branche, met aandacht voor de mens-kant, de techniek-kant en de proceskant van jouw dagelijkse werk. Michiel de Boer, toen projectmanager, nu manager projecten bij Unica, volgde de opleiding. Hoe heeft hij dat ervaren?”

“Ik ben op bouwprojecten geweest waar ik anders nooit was gekomen.”

De meest integrale, energieke én actuele opleiding in de branche

Waarom deze opleiding in de bouw?

Waarom heb jij voor de opleiding Bouwprocesmanagement van SKOOB gekozen?
“Ik was mij al wat langer aan het oriënteren op een vervolgopleiding, maar ik wist niet wat ik wilde: puur techniek of iets wat breder is? Ik besloot te kiezen voor de bredere opleiding van SKOOB.”

Heb je getwijfeld over de opleiding of wilde je het meteen?
“Nee, ik heb niet getwijfeld. Toen ik het portfolio zag, wist ik dat ik dit wilde. Wat me aansprak, was dat je met verschillende mensen zit: aannemers, architecten, de hele bouwkolom. En dan daarmee sparren en het hele bouwproces bekijken. De verschillende perspectieven en waar lopen zij tegenaan. Dat is heel leerzaam. In de bouw is het nog wel eens een strijd om wie gelijk heeft en hoe een gebouw gebouwd moet worden, maar je moet met z’n allen kijken hoe je het voor iedereen beter kan maken. Dat integrale sprak mij aan.”

“Ook het gedeelte vanuit Erik Faasen, de menskant: hoe ga je om met mensen, gesprekken houden, hoe doe je dat. Soft skills, dat sprak mij ook aan.”

Soft skills en integraliteit

Wat was voor jou de belangrijkste reden om voor deze opleiding te kiezen?
“De omgang met mensen. Je krijgt in je werk met allerlei mensen te maken. Met collega’s en in bouwprojecten. Soms werk je een jaar of anderhalf jaar met mensen die je daarvoor niet kende. Je soft skills en de integraliteit van bouwprojecten zijn belangrijk. In de opleiding leer je hoe anderen naar bouwprojecten kijken. Waarom doen we het altijd op een bepaalde manier en waarom zou dat niet anders kunnen? En ook dingen als planningstechnieken, hoe gaan mensen daarmee om, wat kun je ermee, hoe zet je dat op?”

Waarop onderscheidt deze opleiding zich van andere opleidingen, vind jij?
“In de grote diversiteit van de opleiding. In ons vak ben je een duizendpoot, je moet overal iets vanaf weten. Dat doet de opleiding goed, het werk belichten vanuit alle facetten die maar raakvlak kunnen hebben met je dagelijkse praktijk. Er is aandacht voor onderwerpen die variëren van presentatieskills tot waar je mee te maken krijgt in wetgeving, omgevingsvergunningen, gemeenten, omwonenden waar je afspraken mee moet maken.”

“Wat daarbij vooral ook zo interessant is: hoe doen anderen dat? Het in de keuken kijken bij anderen dus, de rondgang op bouwprojecten en daar met elkaar over te sparren.”

“Een sterk punt was ook dat de avonden werden gesplitst: een deel gingen we echt aan het werk met de groep over de te maken werkstukken en een deel bestond uit een gastcollege van iemand uit de bouw: advocaten over juridische zaken en contractzaken bijvoorbeeld. Dat is een mooie mix van de opleiding waar je echt wat aan hebt, die gastcolleges van specialisten in vakgebieden. We hadden bijvoorbeeld ook een lezing van een directeur die bij ontwikkelbedrijf werkt. Hij vertelde: hoe begint het nou, hoe komt je tot een ontwikkeling. Heel interessant.”

Leukste van de opleiding

Wat is je het meest bijgebleven van de opleiding?
“De groep en de gezelligheid van de groep. Het is een stuk prettiger leren als je afgestemd bent met elkaar. We konden ook langs bij allerlei bouwprojecten. Ik ben op bouwprojecten geweest waar ik anders nooit zou zijn gekomen.”

Bekijk de verrassende antwoorden van onze alumni over onze opleiding Bouwprocesmanagement: