Wil jij integraal samenwerken, je persoonlijk ontwikkelen, je kennis vergroten en jezelf en het bedrijf waar je werkt klaarstomen voor de bouw van de toekomst? De post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement van SKOOB is de meest integrale, energieke én actuele opleiding in de branche, met aandacht voor de mens-kant, de techniek-kant en de proceskant van jouw dagelijkse werk. Bert van Diepen, planontwikkelaar van technische installaties bij Schouten Techniek BV, volgde de opleiding. Wat heeft de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement te bieden aan een junior installateur?
De junior installateur en de integrale aanpak in het bouwproces
‘Dit was de ideale opleiding voor mij om te volgen’
De stakeholders in het bouwproces
Van Diepen: “Een van de redenen dat ik deze opleiding wilde volgen, was om te groeien in mijn persoonlijke ontwikkeling, dus de soft skills. Ik wilde hierover meer kennis krijgen maar ook over alle facetten van de bouw en het hele bouwproces. Deze aspecten heb ik allemaal gevonden bij SKOOB en daarom was dit de ideale opleiding voor mij als installateur. Hierdoor kan ik nu beter advies geven aan het bouwteam en sturing geven in het bouwproces.
Tijdens de opleiding heb ik alle stakeholders leren kennen in het bouwproces. Je doet vakkennis op van de bouw, je leert integraal denken, de juiste vragen stellen, kritisch te zijn en je wordt getraind in het goed plannen van je projecten. Als installateur in de woning en utiliteitsbouw merk ik dat projectbeheersing steeds belangrijker wordt.
Door de module soft skills heb ik veel meer kennis gekregen van hoe de wereld in elkaar zit en dat je elkaar moet versterken. Het zijn niet alleen installaties waar ik aan moet denken. Nee, we moeten integraal samenwerken om elkaar sterker te maken als team.”
(Tekst gaat door onder de foto)


Junior installateur
“Nu werk ik als planontwikkelaar van technische installaties en zit ik meer in het voortraject. Dus ik maak het technische ontwerp bestaande uit tekeningen en de omschrijving van de installatie: hoe gaat die eruitzien en wat zijn de uitgangspunten? Mijn collega’s dragen de principeschema’s aan die ik verwerk in het ontwerp.
Binnen Schouten Techniek werken we veelal in een bouwteam voor woning- en utiliteitscomplexen. Zelf werk ik veel voor exploitanten die WKO-installaties ontwikkelen en daarmee energie verkopen aan de gebruikers. Wij zitten namens de exploitant samen met de ontwikkelaar, bouwkundig aannemer en eventueel een onafhankelijke (installatie)adviseur in het bouwteam. Wij maken het schetsontwerp en uiteindelijk de werktekeningen, en vervolgens monteren wij de installaties.
De exploitanten bevinden zich vaak nog in de contractfase met de ontwikkelaar en aannemer. En dan leunen de exploitanten heel erg op ons dat wij de juiste informatie aanleveren. Mijn taak daarin, is het maken van een technisch ontwerp, dat onderdeel uitmaakt van de contractfase en waarbij het ontwerp is afgestemd met de diverse stakeholders.”
Het is de investering waard
“Deze opleiding is voor mij de investering waard geweest. Je moet het niet onderschatten omdat het veel tijd kost. Maar als ik nu terugkijk dan was het die tijdsinvestering meer dan waard.
Ook ben ik van mening dat deze opleiding de investering in kosten waard is geweest. Als je bijvoorbeeld een fout maakt, dan kan dat zo een financiële schadepost opleveren van een ton. Door het volgen van deze opleiding waarin ook aandacht is voor risicomanagement, verklein je het risico op fouten en dus ook financiële schade. Dit komt doordat je sneller acteert, beter oplet en betere vragen stelt.
Mijn collega’s hebben tegen mij gezegd: je bent professioneel gegroeid, dat komt vast door je opleiding! Als ik begin over de planning dan krijg ik de reactie: oh, dat heb je tijdens je opleiding Bouwprocesmanagement geleerd hè. Dat is mooi om terug te krijgen als feedback!”