Wil jij integraal samenwerken, je persoonlijk ontwikkelen, je kennis vergroten en jezelf en het bedrijf waar je werkt klaarstomen voor de bouw van de toekomst? De post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement van SKOOB is de meest integrale, energieke én actuele opleiding in de branche, met aandacht voor de mens-kant, de techniek-kant en de proceskant van jouw dagelijkse werk. Bert van Diepen, planontwikkelaar van technische installaties bij Schouten Techniek BV, volgde de opleiding. Wat heeft de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement te bieden aan een junior installateur?

De junior installateur en de integrale aanpak in het bouwproces

‘Dit was de ideale opleiding voor mij om te volgen’

De stakeholders in het bouwproces

Van Diepen: “Een van de redenen dat ik deze opleiding wilde volgen, was om te groeien in mijn persoonlijke ontwikkeling, dus de soft skills. Ik wilde hierover meer kennis krijgen maar ook over alle facetten van de bouw en het hele bouwproces. Deze aspecten heb ik allemaal gevonden bij SKOOB en daarom was dit de ideale opleiding voor mij als installateur. Hierdoor kan ik nu beter advies geven aan het bouwteam en sturing geven in het bouwproces.

Tijdens de opleiding heb ik alle stakeholders leren kennen in het bouwproces. Je doet vakkennis op van de bouw, je leert integraal denken, de juiste vragen stellen, kritisch te zijn en je wordt getraind in het goed plannen van je projecten. Als installateur in de woning en utiliteitsbouw merk ik dat projectbeheersing steeds belangrijker wordt.

Door de module soft skills heb ik veel meer kennis gekregen van hoe de wereld in elkaar zit en dat je elkaar moet versterken. Het zijn niet alleen installaties waar ik aan moet denken. Nee, we moeten integraal samenwerken om elkaar sterker te maken als team.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bert bij de module Soft Skills van de post-hbo opleiding BouwprocesmanagementBert bij de module Soft Skills van de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement

Bouwen aan je carrière

“Ik heb Bouwkunde gestudeerd aan de universiteit. Dus ik had geen kennis van installaties toen ik 11 jaar geleden kwam werken bij Schouten Techniek BV. Het vak van installateur heb ik bij dit bedrijf geleerd. Daarom zag ik mezelf binnen de installatiewereld als een junior.

Toen ik in 2018 de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement ging volgen, had ik de functie van calculator. Destijds kwam ik steeds meer in contact met ontwikkelaars, exploitanten en aannemers. Dus ik groeide steeds meer richting de rol van bouwteammanager. Daarom vond ik het heel interessant om meer te leren van de bouw en het bouwproces.

Door het volgen van de opleiding Bouwprocesmanagement kon ik doorgroeien van calculator naar bouwteammanager. Ik denk eigenlijk wel dat ik er evengoed gekomen was, maar deze opleiding heeft me absoluut dát zetje in de rug gegeven om te komen waar ik nu sta.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bijschrift: Het CPION-erkende diploma van Bert van Diepen (midden) is uitgereikt door SKOOB bestuursvoorzitter Harry Nieman (rechts) en bestuurslid Coos Schouten (links), directeur van Schouten Installatietechniek. 

SKOOB - Diploma uitreiking van de post-hbo-opleiding Bouwprocesmanagement

Junior installateur

“Nu werk ik als planontwikkelaar van technische installaties en zit ik meer in het voortraject. Dus ik maak het technische ontwerp bestaande uit tekeningen en de omschrijving van de installatie: hoe gaat die eruitzien en wat zijn de uitgangspunten? Mijn collega’s dragen de principeschema’s aan die ik verwerk in het ontwerp.

Binnen Schouten Techniek werken we veelal in een bouwteam voor woning- en utiliteitscomplexen. Zelf werk ik veel voor exploitanten die WKO-installaties ontwikkelen en daarmee energie verkopen aan de gebruikers. Wij zitten namens de exploitant samen met de ontwikkelaar, bouwkundig aannemer en eventueel een onafhankelijke (installatie)adviseur in het bouwteam. Wij maken het schetsontwerp en uiteindelijk de werktekeningen, en vervolgens monteren wij de installaties.

De exploitanten bevinden zich vaak nog in de contractfase met de ontwikkelaar en aannemer. En dan leunen de exploitanten heel erg op ons dat wij de juiste informatie aanleveren. Mijn taak daarin, is het maken van een technisch ontwerp, dat onderdeel uitmaakt van de contractfase en waarbij het ontwerp is afgestemd met de diverse stakeholders.”

Integrale aanpak

“De mooie mix van deelnemers in combinatie met de integrale aanpak vond ik het onderscheidend vermogen van de opleiding. De klas bestond uit deelnemers van architectenbureaus, aannemers, opdrachtgevers en installateurs, in de functie van projectleiders, uitvoerders en werkvoorbereiders.

We hadden echt een hele leuke groep en dat groepsgevoel is mij het meest bijgebleven. We konden alles aan elkaar vragen en kregen de ruimte om te discussiëren. De docenten waren altijd enthousiast en stonden echt tussen ons in.

Zo kregen we van (gast)docenten les in onder meer brandveiligheid, bouwfysica en kwaliteitsborging. Regelgeving hieromtrent zouden veel aannemers moeten weten maar ik zag dat heel veel aannemers het toch niet weten of niet genoeg weten of eigenlijk gewoon fouten maken hierin.

Tijdens een les vertelde iemand hoe zij als bedrijf een uitgangspunt aanhielden. En toen zei de gastdocent: ‘Oh ja? Hoe jullie het doen, dat mag eigenlijk niet! Dat moet je zus en zo doen.’ En toen gingen bij die persoon opeens de alarmbellen af. Een tijdje later hadden we het er weer over en hoe ze het opgelost hadden. En toen bleek gewoon dat het bedrijf helemaal om is gegaan!

Ik mocht zelf samen met onze directeur Coos Schouten een les verzorgen. Mijn medestudenten waren enorm enthousiast. Wat wij gepresenteerd hebben, ging met name over grote installaties in grote appartementencomplexen en utilitaire installaties. En voor mijn medestudenten was dit nieuw en zij hebben hiervan heel veel geleerd.”

(Tekst gaat door onder de foto)

SKOOB - Diploma uitreiking van de post-hbo-opleiding Bouwprocesmanagement

Het is de investering waard

“Deze opleiding is voor mij de investering waard geweest. Je moet het niet onderschatten omdat het veel tijd kost. Maar als ik nu terugkijk dan was het die tijdsinvestering meer dan waard.

Ook ben ik van mening dat deze opleiding de investering in kosten waard is geweest. Als je bijvoorbeeld een fout maakt, dan kan dat zo een financiële schadepost opleveren van een ton. Door het volgen van deze opleiding waarin ook aandacht is voor risicomanagement, verklein je het risico op fouten en dus ook financiële schade. Dit komt doordat je sneller acteert, beter oplet en betere vragen stelt.

Mijn collega’s hebben tegen mij gezegd: je bent professioneel gegroeid, dat komt vast door je opleiding! Als ik begin over de planning dan krijg ik de reactie: oh, dat heb je tijdens je opleiding Bouwprocesmanagement geleerd hè. Dat is mooi om terug te krijgen als feedback!”

Aftermovie diploma uitreiking Bert van Diepen

“Ik heb de opleiding ervaren als een zeer welkome ervaring voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Zowel het theoretische deel als het praktische deel van de bouwkunde en alles wat er omheen komt kijken. Dus zeer aan te raden deze opleiding Bouwprocesmanagement.”

Bart Koelewijn, Planvoorbereider/Calculator bij Coen Hagedoorn Bouwgroep

“Ik beveel deze post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement zeker aan. Het is voor mij als installateur een leuke kijk in de aannemerij. En uiteindelijk geeft het zowel op professioneel vlak als op persoonlijk vlak een enorme verdieping.”

Ralph de Vos, realisatie manager uitvoering bij Giesbers InstallatieGroep

“Wat ik terughoor, is dat de opleiding die jullie doen als SKOOB, mooi aansluit bij de vraag binnen ons bedrijf, binnen de vragen binnen de bedrijfstak en de interactie tussen de bedrijven. Wij voelen ons nog steeds thuis binnen de gekozen opleiding die door jullie wordt gegeven.”

Cor Simons, Regiodirecteur Van Wijnen West