Wil jij integraal samenwerken, je persoonlijk ontwikkelen, je kennis vergroten en jezelf en het bedrijf waar je werkt klaarstomen voor de bouw van de toekomst? De post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement van SKOOB is de meest integrale, energieke én actuele opleiding in de branche. Jan Pieter van Dalen, bestuurssecretaris en kerndocent van SKOOB, ging in gesprek met twee HR-managers van ontwikkelende bouwer Van Wijnen: Bianca van der Borgh en Mitchell van der Muren. Wat vinden zij de meerwaarde van de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement voor Van Wijnen?

Ambitieuze teamplayers bij Van Wijnen doen opleiding Bouwprocesmanagement

‘We hebben intern veel SKOOB-fans’

Ambitieuze teamplayers

Mitchell van der Muren | HR-manager Van Wijnen

Van der Muren, HR-manager van regio West, legt uit dat Van Wijnen vooral de ambitieuze teamplayers naar de opleiding Bouwprocesmanagement stuurt. En dan met name de uitvoerders die de ambitie hebben om hoofduitvoerder te worden. Maar ook werknemers die heel bewust een volgende stap in hun carrière willen zetten en hongerig zijn naar versnelling in de eigen persoonlijke ontwikkeling.

Van der Muren: “Als we dit opmerken bij een ambitieuze teamplayer dan noemen wij intern vaak de naam van SKOOB, opleiding Bouwprocesmanagement. Ik heb recent een timmerman voorman gesproken en hij groeit door naar de rol van junior uitvoerder. Hij ontwikkelt zich ontzettend snel en waarschijnlijk is hij volgend jaar al uitvoerder. Van hem kan ik zeggen dat hij over 3 jaar makkelijk de opleiding Bouwprocesmanagement zou kunnen volgen.”

Interne opleiding

Van Wijnen ontwikkelt in eigen beheer veel interne opleidingen waar de eigen werknemers aan deelnemen zoals bijvoorbeeld diverse leiderschapstrainingen op verschillende niveaus. Maar soms sluiten deze trainingen onvoldoende aan op de vraag vanuit de werknemer. Die is soms specifiek op zoek naar de verdieping en verbreding in het werk, als ook de ontwikkeling op persoonlijk vlak, de soft skills. Dan komt al heel snel SKOOB in beeld met de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement.

Bianca van der Borg - HR-manager Van Wijnen

Van der Borgh, HR-manager van regio Zuid, vertelt een mooi verhaal over hoofduitvoerder Bart: “Hij liep al enige tijd rond met vragen als ‘is dit het nou’, ‘wat wil ik nu eigenlijk’ en ‘ik zou nog meer van het bouwproces willen zien’. Toen dacht ik ineens aan SKOOB. Ik wist dat je tijdens de opleiding op bezoek gaat bij andere bouwbedrijven, veel leert aan de hand van praktijkvoorbeelden en dat de gastdocenten uit de praktijk afkomstig zijn.

Een interne opleiding had Bart niets gebracht omdat het zijn vragen niet direct zou beantwoorden. Daarom leek hij mij meer op zijn plek bij een externe groep met deelnemers van andere bouwbedrijven. Je kunt dan ontdekken hoe een ander zijn werk inricht. Daarvoor is SKOOB een heel mooi platform.

Bart werkt al bijna zijn hele werkzame leven bij Van Wijnen en is een zeer gewaardeerde collega. Natuurlijk gunden wij hem het antwoord op zijn vragen en de verdere ontwikkeling. Even hebben we gedacht ‘spannend, hij komt ook bij andere bedrijven door SKOOB’. Al snel zeiden we ‘als hij echt bij ons weg wil, heeft hij SKOOB daar niet voor nodig’.

Bart heeft de opleiding Bouwprocesmanagement ervaren als een supermooie kans die hij gekregen heeft. Hij heeft inspiratie, verdieping en verbreding gevonden waarvan hij nu zegt dat hij het geleerde gelijk kan toepassen in zijn huidige rol. Daarom sluit de opleiding Bouwprocesmanagement ook heel goed aan bij de ontwikkelingen in de markt. Hij is altijd met veel plezier naar de bijeenkomsten gegaan en spreekt met vol enthousiasme over jullie opleiding.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bijschrift: Het CPION-erkende diploma van Bart (rechts) is uitgereikt door SKOOB bestuursvoorzitter Harry Nieman (links). 

Curriculum Bouwprocesmanagement

De post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement is in samenwerking met andere partners opgericht door Van Wijnen. Daarom is Van Wijnen een heel belangrijke bouwsteen voor SKOOB als het gaat om het leveren van deelnemers, visie, het meedenken en hoe het curriculum van de opleiding eruitziet.

Het curriculum van de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement werkt op het snijvlak van inhoud (technische aspecten), het proces (hoe richt je het in) en de persoonlijke ontwikkeling (soft skills). De persoonlijke ontwikkeling is als een rode draad vervlochten in de opleiding en deelnemers krijgen een eigen coach, te weten kerndocent SKOOB Erik Faasen. Maar ook de innovatiekant komt nadrukkelijk om de hoek kijken.

Er wordt gedacht vanuit de klant en gebruiker, het gehele bouwproces wordt behandeld en er wordt met elkaar nagedacht over vragen: wat kan er misgaan en wat zijn de risico’s? Maar ook: hoe bouw je aan je leiderschapsvaardigheden, hoe ben je een teamplayer en hoe bouw je een sterk team?

Uniek

Bestuurssecretaris en kerndocent van SKOOB, Jan Pieter van Dalen, vertelt: “Onze opleiding is het neusje van de zalm als je het hebt over procesoptimalisatie. De deelnemers krijgen van alle kanten input waardoor ze verschil kunnen maken binnen het bedrijf, maar ook voor zichzelf.

We behandelen het hele bouwproces, van de voorfase tot en met de eindfase. Daarbij zoeken we dus een zo groot mogelijk gemêleerde groep. Hierbij kun je denken aan mensen met een installatietechnische achtergrond, projectleiders in de voorbereiding, opdrachtgevers en uitvoerders in het eindstuk. Zij brengen elk afzonderlijk een heel andere ervaring met zich mee. Daarmee wordt het zicht op het hele bouwproces scherper en leren ze integraal samenwerken. Dat is uniek aan onze opleiding Bouwprocesmanagement en dit vind je nergens anders.”

Exclusief

De opleiding heeft een exclusief karakter omdat het een post-hbo opleiding is voor professionals in de bouw- en installatietechniek. Alleen deelnemers met minimaal hbo werk- en denkniveau, aangevuld met drie tot vijf jaar werkervaring, mogen de opleiding volgen. Om de ontwikkeling van iedereen te waarborgen, geldt er een numerus fixus van 16 deelnemers.

Deelnemers krijgen een begeleid traject van een jaar lang, een assessment/tweedaagse, persoonlijke coachgesprekken en 25 inspirerende bijeenkomsten mét warme maaltijd. Bij goed gevolg ontvangt de deelnemer een CPION erkend diploma van de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement.

Verbinding bedrijfsleven

Is het de investering waard geweest voor Van Wijnen? Van der Muren: “Ha, gezien het aantal mensen dat we de afgelopen jaren naar SKOOB gestuurd hebben, is dat een makkelijke vraag: ja! Deelnemers krijgen een abstracte, maar ook een brede blik op het bouwproces en visie op de bedrijfsvoering. En daarnaast is het een verrijking voor ze op persoonlijk vlak, maar ook het post-hbo karakter en het exclusieve daarin, maakt dat deze opleiding de investering waard is.”

Van der Borgh sluit zich bij haar collega aan: “Ja, het is het zeker waard. Doordat ze ook les krijgen van praktijkdocenten wordt hun horizon verbreed. Als HR-manager wil je ook mensen blij maken. Alleen al daarom zou je mensen naar SKOOB sturen! Als ik zie hoe blij Bart is dat we hem op het spoor van de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement hebben gezet. Daar doe je het voor!

Omdat alleen ambitieuze teamplayers naar de opleiding Bouwprocesmanagement mogen, heeft dit voor mij een exclusief karakter. Dat heeft allereerst met de post-hbo te maken omdat deze opleiding niet voor iedereen is weggelegd. En ik hoop dat SKOOB daarin streng blijft bij de selectie van deelnemers. Het is echt een meerwaarde dat je op niveau deze opleiding kan aanbieden. En: je krijgt een CPION erkend diploma. Dat is voor veel deelnemers ook belangrijk omdat ze er wel tijd en energie in moeten steken.

En tenslotte: zijn er nog andere externe opleiders in jullie aanbod wat betreft Bouwprocesmanagement? Van der Muren: “We hebben intern heel veel SKOOB-fans. Als iets goeds is, hoef je niet gelijk te zoeken naar een andere opleiding. Zo is het ook!”

Video testimonial Bart | Van Wijnen

“Ik kreeg veel energie van de colleges en gastcolleges omdat de docenten met passie en enthousiasme vertelden over hun onderwerp.”

Bart, Hoofduitvoerder bij Van Wijnen Rosmalen

“Het meest geleerd? Ik denk dat het niet eer doet aan de opleiding om maar 1 ding te noemen. Het is echt een verbreding van de kennis die je nodig hebt om als bouwprocesmanager in de bouw op een goede manier te kunnen functioneren.”

Alex, Projectcoördinator bij Era Contour

“Het leukste aan de opleiding vind ik echt de ontwikkeling op persoonlijk vlak, de soft skills. Daar heb ik echt het meeste aan gehad.”

Joey, Hoofduitvoerder bij Van Wijnen

“Het is een hele brede opleiding. Er zit van alles in, van BIM tot conflictgesprekken, tot en met persoonlijke ontwikkeling. Het is een heel breed palet wat je voorgeschoteld krijgt. En dat maakt deze opleiding vooral heel leuk.”

Dennis, Projectcoördinator bij Era Contour

“Een collega van mij zit al in de nieuwe jaargang. Ik heb hem verteld over de opleiding en hoe ik het ervaren heb. Naar aanleiding daarvan heeft hij zich ingeschreven voor deze post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement.”

Edwin, Projectleider bij Cosis

“Een collega van mij zit al in de nieuwe jaargang. Ik heb hem verteld over de opleiding en hoe ik het ervaren heb. Naar aanleiding daarvan heeft hij zich ingeschreven voor deze post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement.”

Simon, Projectleider bij Giesbers InstallatieGroep