BouwprocesmanagementPost-hbo opleidingCPION erkend

De ontwikkelingen in de bouw- en installatietechniek gaan razendsnel. Bouwprojecten worden steeds complexer, technieken veranderen, materialen veranderen, werkwijzen veranderen en de Wet- en Regelgeving wijzigt steeds. Hoe ga je daar mee om?

• Hoe zorg je dat je bijblijft en je kan meebewegen?
• Hoe zorg je dat je partijen verbindt en onderlinge samenwerking ontstaat?
• Hoe werk je aan je leiderschapsvaardigheden?
• Hoe zorg je dat alle betrokken partijen verder denken dan hun eigen discipline?
• Hoe bouw je aan jouw carrière?
• Hoe maak je je werk makkelijk? Hoe voorkom je onnodig energieverlies tijdens het proces? Hoe zorg je voor minder druk en minder stress en vooral leuke projecten?

Bouwen aan je carrière

Dus: wil je van je eiland afkomen en je horizon verbreden? Samen met collega’s uit de hele keten naar echte cases kijken en een jaar lang dagen beleven vol met de leukste en meest leerzame lessen?

Lessen waar je energie van krijgt en je hele verdere carrière nog wat aan hebt? Bij ons vind je de beste combinatie van kennis en ervaring die je nu en in de toekomst voor jouw carrière nodig hebt.

Jouw investering is waard:

 • Een begeleid traject van een jaar lang;
 • assessment/tweedaagse;
 • coachgesprekken;
 • 25 inspirerende bijeenkomsten (middag-avond op 1x per 2 weken op de dinsdag, inclusief maaltijd);
 • bij goed gevolg een CPION erkend diploma van de post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement én
 • voor iedere deelnemer geldt dat zijn persoonlijke groei een impuls krijgt en daarmee is deze opleiding in de bouw ook zo van meerwaarde voor het bedrijf!

Persoonlijke toelichting

Wil je (als bedrijf) een persoonlijke toelichting ontvangen over onze opleiding? Wij komen graag naar jou toe. Een digitale ontmoeting behoort ook tot de mogelijkheden!

Contact ons via info@skoob.nl

Praktische informatie

Inschrijving leergang 8 – start januari 2022

Inschrijving leergang 9 – start september 2022.

Schrijf u in!

Wist u dat onze studenten SKOOB gemiddeld waarderen met een 7,5+? En dat de module Soft Skills zelfs beoordeeld wordt met een 8,5+? In onze gloednieuwe brochure leest u over onze opleidingen post-hbo Bouwprocesmanagement en Interne Kwaliteitsborging (IKB). Onze opleidingen zijn een waardevolle investering in uzelf, in uw werknemer en daarmee ook in uw onderneming.

Download hier de brochure in pdf-formaat

Persoonlijke toelichting

Wilt u als bedrijf een persoonlijke toelichting ontvangen over onze opleidingen? Wij komen graag naar u toe. Een digitale ontmoeting behoort ook tot de mogelijkheden! Neem contact met ons op via info@skoob.nl.

Op dinsdag 7 december van 16:00 – 17:00 uur is er een digitale informatiebijeenkomst over onze opleidingen, waaronder Bouwprocesmanagement. U bent van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Nodig gerust uw netwerk uit voor dit event, heel graag! Meld u online aan via https://skoob.nl/inschrijven

Wist u dat onze post-HBO-opleiding Bouwprocesmanagement CPION gecertificeerd is?

Logo Cpion

Schrijf u hier in!
SKOOB LesbijeenkomstSkoob Bouwprocesmanagement leerboek

De opleiding bestaat uit 4 lesblokken.

Overzicht modules en lessen SKOOB

Projecten uit de praktijk vormen het hart van de opleiding. De projectrisico’s worden vanuit vele gezichtspunten geanalyseerd om een integraal plan van aanpak op het gebied van techniek, proces en bouwmanagement op te stellen. De projecten worden ook gebruikt om een specifieke onderwerp binnen deze thema’s te belichten.

De opleiding wordt afgerond met het in teamverband opstellen en presenteren van een integraal werkstuk op basis van een project van de deelnemers. De deelnemer toont hierin zijn persoonlijke ontwikkeling en zijn voortschrijdend inzicht in het werk van de bouwprocesmanager.

De opleiding omvat 3 blokken van elk 7 lesdagen. Elke bijeenkomst heeft 6 lesuren.

De lessen van blok 1 vinden wekelijks plaats. Die van blok 2 tot en met 4, tweewekelijks.

Het 4e lesblok wordt gevormd door het eindwerkstuk.

De lessen zijn geprogrammeerd op de dinsdag.

De totale studie duurt ongeveer 1 jaar.

Het lesrooster kunt u hier downloaden

De studiebelasting bedraagt 432 uur, waarvan 200 uur wordt besteed aan contacturen.

De overige studie-uren zijn nodig voor het maken van studieopdrachten, huiswerkopdrachten en voorbereidingen op toetsen.

Bent u geïnteresseerd in het volgen van de post-HBO-opleiding Bouwprocesmanagement? Op dinsdag 7 december van 16:00 – 17:00 uur is er een digitale informatiebijeenkomst over onze opleidingen, waaronder Bouwprocesmanagement. U bent van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Nodig gerust uw netwerk uit voor dit event, heel graag! Meld u online aan via https://skoob.nl/inschrijven

Schrijf u hier in!

Het studiemateriaal bestaat voornamelijk uit bouwtekeningen met bijbehorende documenten of projecten uit uw eigen werkomgeving.

De bouwtekeningen en documenten ontvangt u digitaal in pdf-formaat.

Ook dienen een aantal studieboeken te worden aangeschaft. Na aanmelding wordt u hierover nader geïnformeerd.

De studieleiding is in handen van cursusleider Hajé van Egmond van Geregeld BV en bestuurssecretaris Jan Pieter van Dalen van Bouw Beter.
De waarde van deze opleiding bedraagt €7.950,- exclusief BTW.

Indien uw werkgever partner is van de SKOOB, geldt een speciaal tarief. Bij het secretariaat van de opleiding kunt u het speciale tarief en de voorwaarden van partnerschap opvragen.

De prijs is inclusief tentamens, hertentamens en het examen.

De prijs is exclusief nader op te geven studieboeken. U dient deze studieboeken zelf te bestellen voor zover deze nog niet in uw bezit zijn. De betaling geschiedt in twee termijnen, 50% voorafgaande aan de opleiding en 50% halverwege de opleiding.

Niet behaalde toetsen kunnen in de volgende leergang opnieuw worden afgelegd tegen betaling van € 245,- per toets.

De partners van SKOOB vindt u op de Homepage.

De leslocatie is wisselend bij Kasteel Woerden, Hotel Belmont 50/50 (Ede) en op deelnemerslocaties door het hele land.

Voor de reguliere lessen krijgt u studie- en huiswerkopdrachten.

De studieblokken worden afgesloten met een toets. Voor elk toets is een herkansing mogelijk.

De opleiding wordt afgerond met het binnen een team opstellen en presenteren van een integraal werkstuk op basis van een project van de deelnemers. De deelnemer toont hierin zijn persoonlijke ontwikkeling en zijn voortschrijdend inzicht in het werk van de bouwprocesmanager.

Het behalen van het diploma is gebaseerd op de resultaten van de toetsen en het eindwerkstuk. U ontvangt dan een CPION erkend diploma van onze post-HBO-opleiding Bouwprocesmanagement.

Logo Cpion

ALUMNI LEERGANG 7

 • Bart: “Ik kreeg veel energie van de colleges en gastcolleges omdat de docenten met passie en enthousiasme vertelden over hun onderwerp.”
 • Joey: “Het leukste aan de opleiding vind ik echt de ontwikkeling op persoonlijk vlak, de soft skills. Daar heb ik echt het meeste aan gehad.”
 • Alex: “Het meest geleerd? Ik denk dat het niet eer doet aan de opleiding om maar 1 ding te noemen. Het is echt een verbreding van de kennis die je nodig hebt om als bouwprocesmanager in de bouw op een goede manier te kunnen functioneren.”
 • Edwin: “Een collega van mij zit al in de nieuwe jaargang. Ik heb hem verteld over de opleiding en hoe ik het ervaren heb. Naar aanleiding daarvan heeft hij zich ingeschreven voor deze post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement.”
 • Dennis: “Het is een hele brede opleiding. Er zit van alles in, van BIM tot conflictgesprekken, tot en met persoonlijke ontwikkeling. Het is een heel breed palet wat je voorgeschoteld krijgt. En dat maakt deze opleiding vooral heel leuk.”
 • Simon: “Wat ik het meest geleerd heb? Dan kom ik uit bij de soft skills. Ik denk dat je het over een persoonlijke ontwikkeling hebt van 40 à 50 procent waarin ik echt gigantische sprongen in heb gemaakt.”
 • Bekijk onze video’s met verrassende en inspirerende antwoorden van onze alumni. Wat vinden zij van onze post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement? En hoe waardeert regiodirecteur van Van Wijnen West onze opleiding in de bouw?

KerndocentenTechnische kennisSociale kennis

Profielfoto Frank Scherrenberg - Kerndocent Procesmanagement

“Inhoudelijke dingen hoeven wij de deelnemers aan de opleiding Bouwprocesmanagement niet meer te leren. Het zijn allemaal mensen met ruime werkervaring. We leiden specialisten juist op tot generalisten. Iedereen merkt: op de bouw van nu hebben we elkaar nodig, het is breder dan mijn eigen stukje expertise. Op deze opleiding leer je anders kijken en denken. Veel breder dan waar je altijd in gewerkt hebt. Dat, in combinatie met de focus op soft skills, daar zien we elke deelnemer enorm van groeien.”

Frank Scherrenberg, Kerndocent Procesmanagement
Profielfoto Jan Pieter van Dalen - Kerndocent Techniek

“De meerwaarde van deze opleiding is enerzijds de persoonlijke ontwikkeling en anderzijds de diepgaande technische kennis. Dit kunnen we vanuit veel praktijkervaring brengen en die kennis kun je leren toepassen als bouwprocesmanager. Dus je hoeft niet alles te weten maar je krijgt van specialisten de juiste aanknopingspunten aangereikt. Die combinatie maakt het krachtig. Dus je krijgt vanuit veel inhoud, de juiste punten aangereikt waarmee je verder kunt.”

Jan Pieter van Dalen, Kerndocent Techniek
Profielfoto Hajé van Egmond - Cursusleider Skoob
“We hoeven de deelnemers aan deze opleiding niet meer uit te leggen hoe ze een planning moeten maken. Waar de opleiding wél over gaat: welke visie heb je nou op hoe je die planning in gaat zetten? We leggen de lat hoog. Voor onze studenten, maar zeker ook voor onszelf als docenten. We zijn altijd op zoek naar hoe het nog beter kan. Vinden onszelf continu opnieuw uit. Daardoor is dit de meest integrale, actuele én energieke opleiding in de branche.”
Hajé van Egmond, Cursusleider
Profielfoto Erik Faassen - Kerndocent Soft Skills van SKOOB
“Door deze opleiding te volgen maak je je werk zoveel makkelijker. Je hebt nu hartstikke veel energieverlies doordat je dingen niet weet. Met deze opleiding krijg je de kennis en het inzicht dat je zoekt en leer je elkaar beter begrijpen. Waar stop je je kostbare energie liever in: zo doorgaan zoals nu of leren om minder druk en minder stress te ervaren door op een nieuwe manier naar je werk te kijken?”
Profielfoto Peter Kuindersma - Kerndocent Innovatie

“De post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement is elk jaar anders, we passen de inhoud steeds aan de actualiteit en de wensen van de deelnemers aan. Daardoor zijn we in staat de studenten continu uit te dagen.”

Peter Kuindersma, Kerndocent Innovatie

POST-HBO

BOUWPROCESMANAGEMENT

De post-hbo opleiding Bouwprocesmanagement is de kernactiviteit van SKOOB. Kenmerken van de opleiding zijn persoonlijke groei, integrale aanpak, bouw- en installatietechniek, procesmanagement en het ontwikkelen van skills ter verbetering van de (project)organisatie. Deze opleiding is CPION erkend.

De opleiding is van en voor de markt, ontstaan vanuit de vraag van gerenommeerde bouw- en installatiebedrijven. De behoefte aan uitvoerders, werkvoorbereiders, projectleiders, projectdirecteuren en managers in de rol van integraal bouwprocesmanager is groot en neemt nog steeds toe.

Logo Cpion

ARTIKELEN

VAKBLADEN EN WEBSITES

Kwaliteitsborging vraagt andere mindset

Artikel uit de Nederlandse Bouwdocumentatie 

Met de komst van de Omgevingswet in 2022 krijgt de bouw ook te maken met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Het leveren van aantoonbare kwaliteit wordt hiermee nog belangrijker voor uitvoerende partijen. Dat lukt niet door louter procedures verder aan te scherpen en uit te breiden. Het vraagt ook een andere mindset.

Kennisdelen met in- en externe partijen

Genoeg weten, alles overzien

Artikel uit vakblad de ‘Aannemer’

Bouwprocessen veranderen door de energietransitie, BIM, prefab en 3D-ontwerpen. Maar hbo-opleidingen hebben niet altijd oog voor de nieuwe bouwpraktijk. Daarom werd de post-HBO-opleiding ‘Bouwprocesmanagement’ gestart. In dit artikel vertellen studenten wat ze leerden op technisch en op tactisch vlak.

Onderliggende verbanden zien

Erkenning voor ‘de onmisbare schakel’

Artikel uit vakblad de ‘Aannemer’

De eenjarige opleiding Bouwprocesmanagement is officieel erkend als post-HBO-opleiding. Een interview met bestuurssecretaris/kerndocent Techniek Jan Pieter van Dalen en cursusleider Hajé van Egmond over nut en noodzaak van de bouwprocesmanager.

Post-hbo-opleiding leert integraal denken

Toekomstgerichte opleiding in bouw

Artikel uit vakblad ‘ISSO’

Wat zijn de voordelen om te kiezen voor een toekomstgerichte opleiding in de installatie- en bouwtechniek? Stichting ISSO geeft hierop antwoord in een prachtig artikel dat gewijd is aan de post-hbo opleiding van SKOOB, Bouwprocesmanagement.

Hoe bouw je succesvolle carrière op?

ALUMNI

LEERGANG 1
Dennis Adegeest
Dennis AdegeestVan Wijnen
Martijn Brummelhuis
Martijn BrummelhuisMiluCar
Roelof van Dasselaar
Roelof van DasselaarHeijmans
Oscar Dijst
Oscar DijstVan Wijnen
Raymond Gerritsen
Raymond GerritsenAalberts Bouw
Patrick Kip
Patrick KipDura Vermeer
Tom Klokkenburg
Tom KlokkenburgTer Steege Bouwgroep
Koen de Koning
Koen de KoningVan Wijnen
Ronald Pool
Ronald Pool Nieman Raadgevende Ingenieurs
Johan Wastenecker
Johan WasteneckerdeltaWonen
Sander Wijlens
Sander WijlensDura Vermeer

LEERGANG 2
Michiel de Boer
Michiel de BoerUnica
Jelle Bos
Jelle BosVan Wijnen
René Flikweert
René FlikweertVan Wijnen
Hilde Kruitbos
Hilde KruitbosAan de Stegge Bouw & Werktuigbouw
Adrie Laan
Adrie LaanHogeschool van Amsterdam
Rick Leusink
Rick LeusinkVan Wijnen
Arie Molenaar
Arie MolenaarHegeman beton- en industriebouw B.V.
Ron Vendrig
Ron VendrigHogeschool van Amsterdam
Jeroen Wolff
Jeroen WolffStichting Stadgenoot

LEERGANG 3
Izzet Altuntas
Izzet AltuntasGiesbers Ontwikkelen en Bouwen
Jop Dersjant
Jop DersjantVan Wijnen
Pieter Hoornstra
Pieter HoornstraHogeschool van Amsterdam
Peter Klink
Peter KlinkVan Wijnen
Maarten van Riel
Maarten van RielUnica
Peter Spelt
Peter SpeltVan Wijnen
Joost Vos
Joost VosNieman Kwaliteitsborging
Arnold Witlou
Arnold WitlouHogeschool van Amsterdam

LEERGANG 4
Laura Kröse
Laura KröseERA Contour
Michiel Smid
Michiel SmidEra Contour (TBI Holding)
Martin van Nieuwenhuijzen
Martin van NieuwenhuijzenKoopmans Bouwgroep B.V.
Peter van Dijk
Peter van DijkComfort Partners (TBI Holding)
Rob van Dijke
Rob van DijkeVan Wijnen
Arno Hokse
Arno HokseAannemersbedrijf Dons en Troost b.v.
Stefan Weideveld
Stefan WeideveldBAM Bouw en Techniek