Opleiding Prefab, modulair en industrieel bouwen (PMI)
De uitdagingen zijn groot, op het gebied van milieu, klimaat en grondstoffen. En rondom huisvesting, personeel en arbeidsmarkt. Technologische en procesmatige ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Denk aan robotisering, augmented- en virtual reality, industriële processen en nieuwe materialen.
Mede hierdoor, doet prefabricage steeds vaker zijn intrede binnen bouworganisaties. Steeds meer, echter, wordt ook duidelijk dat dit een totaal ander proces betreft dan traditioneel bouwen. Organisaties moeten dus anders leren kijken. Daarvoor reikt de opleiding PMI handvatten aan.
Doelgroep
De opleiding is voor iedereen die actief is in prefabricage en zijn/haar proces wil verbeteren, horizon wil verbreden en/of de stap wil maken naar prefab – vanuit een start-up of meer ’traditionele’ bouworganisatie. Voor iedereen dus, die er verder mee wil.
De opleiding is specifiek ontwikkeld voor beslissers en medebeslissers die werkzaam bij ontwerpende ontwikkelaars of actief zijn binnen de prefab keten, zoals leveranciers, producenten en onderaannemers in de bouw- en installatiesector.
Programma
De opleiding PMI bestaat uit 10 lesblokken van elk 3 uur, verdeeld over 5 lesdagen. Het eerste blok start steeds om 14:00 uur; het tweede blok eindigt om 21:00 uur. Naast de lesdagen is ook zo’n 24 uur zelfstudie nodig en moet 1 opdracht worden gemaakt.
Exclusieve samenwerking
De opleiding is ontwikkeld door Platform PREFAB en SKOOB. Een unieke match tussen kennis op het gebied van prefabricage en ervaring met bouwgerelateerde opleidingen.
![Peter Kuindersma Profielfoto Peter Kuindersma - Kerndocent Innovatie](https://skoob.nl/wp-content/uploads/2018/09/Profielfoto_Peter_Kuindersma_kerndocent_innovatie.jpg)
“We staan voor grote uitdagingen: klimaatverandering, kwetsbaarheid van ons milieu en grondstoffen die niet onuitputtelijk zijn. Aan de andere kant neemt de vraag naar betaalbare woningen alleen maar toe. Prefabricage, modulair bouwen én industrialisatie zijn middelen die helpen bij het oplossen van deze vraagstukken. Door het volgen van deze opleiding raak je geïnspireerd en kun je zelf een bijdrage leveren aan de grote maatschappelijke uitdagingen.”
Samenwerking tussen:
![Logo's Platform PREFAB en SKOOB](https://skoob.nl/wp-content/uploads/2022/02/Log_SKOOB_en_platform_prefab_opleiding_pmi.png)
“Geeft een goede inkijk in de complexiteit en (toe)komst van prefab.”
“Inspirerende opleiding die je helpt omdenken.”
“Veel nieuwe kennis, ervaringen, inzichten en mensen mogen leren kennen. Kortom een geslaagde opleiding.”
“Een aanrader voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen in prefab, modulair en industrieel bouwen”
“De opleiding heeft mijn horizon verbreed en veel inzicht gegeven om binnen mijn bedrijf mee aan de slag te gaan”
“Tijdens een bijzondere en leuke opleiding met veel interactie, krijg je de gelegenheid in de keuken te kijken bij diverse professionals in het vakgebied.”
De opleiding PMI bestaat uit 10 lesblokken van elk 3 uur, verdeeld over 5 lesdagen. Het eerste blok start steeds om 13:30 uur; het tweede blok eindigt om 21:00 uur. Naast de lesdagen is ook zo’n 24 uur zelfstudie nodig, wordt er 1 opdracht gemaakt en geven alle cursisten een eind pitch.
Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.
Blok 1 – Innovatie en product-/proceskeuzes
19 september 2024 | 13:30 uur |
Door Bas de Haan | Directeur bij Gapph Modular
- 3D modulaire bouw.
- 2D elementen en 3D modules: voors, tegens en uitdagingen.
- Standaardisatie versus flexibiliteit / productie-aantallen.
Presentatie & Rondleiding
Blok 2 – Maatschappelijke uitdagingen in relatie tot prefab, modulair en industrieel bouwen
19 september 2024 | 18:00 uur | Huissen
Door Peter Kuindersma | Innovator en systems integrator bij Ingenii Bouwinnovatie
- Prefab, modulair en industrieel bouwen in maatschappelijke context.
- Kansen prefab, modulair en industrieel bouwen.
- Systems engineering.
Blok 3 – Standaardisatie, innovatie, flexibiliteit en mass customization
Door Frank Wijnen | Manager woonconcepten en duurzaamheid bij Geelen Beton
- Productielijn en robotisering / automatisering.
- Standaardisatie en flexibiliteit.
- Opschaling en cultuurverandering.
Presentatie & Rondleiding
Blok 4 – (Keten)samenwerking en soft skills
3 oktober 2024 | 18:00 uur | Wanssum
Door Erik Faasen | Eigenaar Faasen training en coaching
- (Keten)samenwerking.
- Veranderende omgeving.
- Soft skills.
Blok 5 – Digitalisering en parametrisch ontwerpen
7 november 2024 | 13:30 uur | Hengevelde
Door Jeroen Coenders | Founder & CTO/CEO bij Packhunt
- Parametrisch ontwerpen.
- Integraal samenwerken tijdens het ontwerp.
- BIM, file-to-factory en configuratoren.
- Inzet van digital twins.
Presentatie & Rondleiding
Blok 6 – Supply chain management
7 november 2024 | 18:00 uur | Hengevelde
Door Roger Kerckhoffs | Manager improve supply chain bij DSM Food & Beverages
- Supply chain management.
- Sales en operations planning.
- Make to stock, make to order en assembly to order in relatie tot klant-ontkoppelpunt.
Blok 7 – Productielijnen en modulair bouwen
14 november 2024 | 13:30 uur |
Door Coos Schouten (CEO bij Schouten Techniek) en Richard Ooms (Hoofd bedrijfsbureau bij Ursem Modulaire Bouwsystemen)
- 3D modulebouw en installatietechniek.
- Installaties en standaardisatie.
- Product-systeemintegratie.
Presentatie & Rondleiding
Blok 8 – Kwaliteitsmanagement gedurende het proces
14 november 2024 | 18:00 uur |
Door Jack van Hoof | Business Development bij BouwQ
- Het waarom van (integraal) kwaliteitsmanagement.
- Kwaliteit in een industrieel proces.
- Relatie met Wet Kwaliteitsborging.
Blok 9 – Renovatieopgave en prefabricage
28 november 2024 | 13:30 uur | Steenwijk
Door Sjoerd Klijn Velderman | Oprichter, directeur Endule / Founder Factory Zero / Programmamanager Bestuurlijke activatie / Expert industrialisatie bij de Stroomversnelling
- Renovatieopgaven
- Rol van prefabricage in de renovatieopgaven
- Best practicus
Presentatie & Rondleiding
Blok 10 – Risicomanagement en procesmanagement
28 november 2024 | 18:00 uur | Steenwijk
Door Jan-Pieter van Dalen | Directeur van Bouw Beter
- Risicomanagement bij prefabricage en industrialisatie.
Afsluiting
Dit zijn de sprekers van de eerste editie van de opleiding (voorjaar 2022).
Jeroen Coenders
Jeroen Coenders is een van de twee oprichters van White Lioness technologies, een bedrijf dat zich richt op een nieuwe generatie van parametrisch ontwerpen door middel van een cloud-native platform genaamd Packhunt.io. Met dit platform is het mogelijk om eenvoudig zelf software oplossingen te ontwikkelen voor configuratoren en ontwerp- en productiesystemen die gebruikt worden bij industrialisatie, modularisatie en prefabricage. White Lioness technologies werkt met verschillende bedrijven uit de bouwkolom samen: architecten, ingenieursbureau’s, aannemers en producten.
Jeroen is 20 jaar geleden al in aanraking gekomen met parametrisch ontwerpen. Eerst door eigen ontwikkelde software maar later bij voormalig werkgever Arup waar hij en zijn teams parametrisch ontwerp software en modellen hebben ontwikkeld en toegepast voor grote projecten zoals de hoogste TV toren ter wereld en het station van Arnhem van UNStudio. Vele voormalige studenten van Jeroen zijn nu in het binnen- en buitenland actief als ‘computational designers’ bij ingenieursbureaus en aannemers.
Jan Pieter van Dalen
Jan Pieter van Dalen heeft zijn sporen in de bouw- en vastgoedsector ruimschoots verdiend, als het gaat om het beter maken ervan. Hij ziet nog wel steeds onnodig veel kwaliteitsverlies, faalkosten en frustraties in gebouw- en gebiedsontwikkelingen. Samenwerking, geven en krijgen, creativiteit en een heldere focus in combinatie met vakmanschap vormen dan ook de basis van zijn werkwijze.
Hij deed veel ervaring op als consultant bij de Nieman Groep en gaf leiding aan Nieman Kwaliteitsborging. Hij kent de bouw dus van binnenuit. Bouwde een stevige reputatie op in kwaliteitsborging vanuit zijn werkzaamheden bij de Nieman Groep en als praktijkdocent en voorzitter van de examencommissie Built Environment en kerndocent en bestuurssecretaris bij SKOOB.
Erik Faasen
Erik Faasen werkt vanuit de overtuiging dat ieder mens beschikt over een ongekend potentieel om betekenisvol te kunnen zijn in het leven. Om dat te bereiken, is het essentieel dat men zijn zelfkennis vergroot, beter leert vertrouwen op intuïtie en verbonden is met persoonlijke drijfveren en passies. Daarvanuit kan men werken aan een stevige verbinding met de ander; een proces dat een leven lang in beweging is en waarin we elke keer nieuwe ontdekkingen doen, die het leven verrijken.
“De wereld is volop in beweging. Innovaties volgen elkaar in rap tempo op en steeds vaker zijn ze disruptief. Veranderingen zijn spannend en ons brein is vaak gericht op het behouden van het vertrouwde. In de bouw neemt modulair en industrieel bouwen een enorme vlucht en dat vind ik fantastisch. Het vraagt echter wel om krachtige en emotioneel intelligente medewerkers, die creatief zijn en goed om kunnen gaan met veranderingen.”
Sinds 2005 begeleidt Faasen teams en organisaties in ontwikkel- en verandertrajecten. De afgelopen jaren is hij werkzaam geweest als trainer, coach en spreker in de bouwsector, het onderwijs en de accountancy. Hij begeleidt professionals individueel op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en carrièremanagement. Stuurt op groei en werkt met mensen vanuit optimisme en dankbaarheid.
Bas de Haan
Bas de Haan is 45 jaar oud en woonachtig te Rotterdam. Bas heeft meerdere opleidingen gevolgd, waaronder Werktuigbouwkunde aan de MTS te Dordrecht, Commerciële Economie aan de Hogeschool te Rotterdam en Bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool. Qua werkervaring heeft Bas altijd op het snijvlak van commercie en techniek gewerkt, in de bouwsector en met name in pionierende rollen. De afgelopen 12 jaar heeft hij in de modulaire industrie gewerkt, bij De Meeuw en Jan Snel / Daiwa, waarbij hij voor beide de woningbouwdivisies heeft opgestart. Een onderdeel daarvan was het leiden van de ontwikkeling van modulaire woonconcepten.
Bij VORM zit Bas wederom in een pionierende rol en leidt hij samen met zijn collega Mariette Broesterhuizen een startup genaamd de BuurtBoost. De missie van BuurtBoost is om buurten en wijken leefbaar, betaalbaar en duurzaam te maken. Hierbij wordt gericht op naoorlogse wijken waarbij VORM als partner en regisseur vanaf idee tot en met oplevering betrokken zijn. Het onderscheidende vermogen zit hem in de integraliteit waarin verschillende thema’s gekoppeld worden, zoals leefbaarheid, energietransitie, veiligheid, verduurzaming, verdichting, en in innovatie op zowel het vlak van participatie als op het vlak van de bouwtechniek(en). BuurtBoost ontwikkelt namelijk haar eigen houten modulaire producten. Bas heeft in het verleden reeds diverse keren gastcolleges mogen verzorgen waar hij altijd veel energie van krijgt om kennis met anderen te delen.
Jack van Hoof
Jack van Hoof is business development manager bij BouwQ, een onafhankelijke kwaliteitsborger die met risico-gestuurde controles de kwaliteit en veiligheid in alle fasen van het bouwproces bewaakt. Sinds de oprichting in 2013 heeft BouwQ een omvangrijk trackrecord opgebouwd in grote infrastructurele werken, utiliteitsbouw en woningbouw.
BouwQ is mede-ontwikkelaar van het TIS kwaliteitsborgingsinstrument, de BRL 2840 certificatieregeling voor prefab woningconcepten en de kwaliteitsregeling voor de montage van geprefabriceerde stalen constructiedelen.
Jack van Hoof heeft jarenlange ervaring in kwaliteitsborging en verandermanagement in verschillende marktsectoren. Binnen BouwQ heeft hij de ontwikkeling van bovengenoemde certificatieregeling en montageregeling geleid. Naast zijn werkzaamheden voor BouwQ, ondersteunt hij andere bedrijven bij transformeren en innoveren.
Roger Kerckhoffs
Roger Kerckhoffs heeft in een periode van ruim 30 jaar breed ervaring opgebouwd in supply chain management. Hij is verantwoordelijk geweest voor customer service, sales & operations planning (S&OP), transport en opslag. Daarnaast heeft hij ook ervaring als productiemanager en als inkoopmanager.
Hij werkte bij diverse productiebedrijven van voedingsingrediënten, fijn-chemie en bulk-chemie. Koninklijke DSM, zijn huidige werkgever, is een wereldwijde producent van voedingsingrediënten zoals vitamines, mineralen, enzymen, culturen en eiwitten. DSM telt zo’n 23.000 medewerkers en heeft een netto jaaromzet van ongeveer 10 miljard euro.
Peter Kuindersma
Peter Kuindersma is opgeleid als bouwkundige aan Hogeschool Windesheim en later via de PHBO gespecialiseerd in de Bouwfysica. Gedurende de periode 1999 – 2014 heeft hij gewerkt als bouwfysisch adviseur en gevelspecialist voor zowel Adviesburo Nieman als Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies. Na 15 jaar binnen de Nieman groep is hij bij TNO in Delft gaan werken als onderzoeker en innovator op de thema’s circulariteit en industrialisatie. Vanaf 2020 is Peter weer terug bij de Nieman groep waar hij een startup heeft opgericht onder de naam Ingenii Bouwinnovatie. Met veel enthousiasme en passie voor technologie en het innovatievak is Peter binnen Ingenii dagelijks op zoek naar mogelijkheden om te vernieuwen.
Enthousiasme, samenwerking en kennisdeling staan bij Nieman en Ingenii hoog in het vaandel. Dat is dan ook de reden dat Peter heeft meegewerkt aan publicaties zoals de SBR Referentie details en Luchtdicht Bouwen en actief betrokken is bij diverse commissies en initiatieven zoals CB’23, Platform Prefab en Lente-akkoord 2.0. Daarnaast is Peter als kerndocent actief binnen de PHBO Bouwprocesmanagement en onder de titel ‘Building the Future’ gaat hij daar in op de uitdagingen en innovaties in de bouw.
Coos Schouten
Coos Schouten is opgegroeid in een ondernemersgezin waarbij eerst zijn opa en daarna zijn vader (en oom) het bedrijf J. en P. Schouten Installatietechniek vormden. Na bedrijfskunde en werktuigbouwkunde gestudeerd te hebben aan de TU-Twente heeft Coos als Ingenieur het land gediend als artillerist. Vervolgens heeft hij met een ster op zijn schouder vijf jaar gewerkt als bedrijfsleider Nabewerkingen (boren, frezen, emailleren) bij IJzergieterij Lovink-Terborg.
In 1992 is Coos vervolgens Loodgieter geworden in het bedrijf van zijn vader waarbij hij in 1996 als (groot)eigenaar en directeur het bedrijf verder naar zijn eigen hand kon zetten, met name door de verduurzaming op te zoeken. Op de nieuwe locatie in Zwaag is de naam gemuteerd naar Schouten Techniek.
In 2012 is Schouten Techniek samen met Ballast Nedam in het gefailleerde Ursem gestapt door de modulaire fabriek te kopen. Schouten werd zo van onderaannemer, bestuurder en medestrijder van Ursem Modulaire Bouwsystemen. Het bijzondere hoogbouwsysteem IDB is ontwikkeld en de productie van overige geïntegreerde bouw-/installatiemodules kreeg vorm, voornamelijk als badkamer/techniek-module. Daarnaast steunt Coos een projectontwikkelings- en warmtenet-exploitatiebedrijf onder andere met zijn specifieke verduurzamingskennis.
Inmiddels kent Schouten Techniek 240 medewerkers, en heeft het een omzet van circa €50 miljoen per jaar en is actief in de seriematige woningbouw, utiliteit en service (met name langjarige instandhoudingscontracten). De groeifocus ligt op verduurzaming van ons land, met name door de bouw van grote energie-opwekinstallaties, op bodemwarmtepompsystemen en op de toepassing van modulaire- en prefab bouw en installatie oplossingen.
Dorien Staal
Dorien Staal is opgeleid als constructief ontwerper aan de TU/e en heeft ruim 20 jaar werkervaring in de bouw. Ze vervulde commerciële en mens- en organisatiegerichte rollen in de bouw bij onder meer BAM en TBI. Sinds 2016 is Dorien statutair directeur van betonfabriek Voorbij Prefab (Voorbij).
Zij vervult ook 3 bestuursfuncties. Bij het Netwerk Conceptueel Bouwen richt ze zich op het haalbaar maken van duurzaam en betaalbaar wonen. Als voorzitter van de Betonvereniging draagt ze bij aan dat platform gericht op kennisdeling. En als lid van de Stuurgroep Betonakkoord stuurt ze mee aan de verduurzaming van de sector. In haar dagelijkse werk is Staal verantwoordelijk voor Voorbij, een hypermoderne betonfabriek, geautomatiseerd, gerobotiseerd en die werkt met CO2-arm beton. In 2021 werden alle 1500 casco’s gerobotiseerd geproduceerd, met groen beton.