Opleiding Interne Kwaliteitsborger helpt bouwers bij uitvoering Wkb

Welk effect heeft de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) op de uitvoering van bouwwerken? En aan welke regelgeving moeten deze voldoen? De Opleiding Interne Kwaliteitsborging (IKB) van SKOOB geeft antwoord op deze vragen en helpt bouwers bij de uitvoering van de Wkb. Wat verandert er concreet voor bouwers door deze wet en is uw bedrijf hierop voldoende voorbereid? Wist u dat als de kwaliteitsborger of de gemeente een probleem ziet, de gemeente de bouw stil kan leggen?

De Wkb gaat naar verwachting vanaf 1 januari 2024 stapsgewijs in. Door deze wet verlegt de overheid de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de bouw grotendeels naar marktpartijen om de consument betere kwaliteit en bescherming te bieden.

Door het nieuwe stelsel van kwaliteitsborging is de aannemer verantwoordelijk voor de gevolgen van alle gebreken in de bouw die hij zelf veroorzaakt heeft. Als er gebreken zijn, dan kan de klant de aannemer dwingen om de fouten te repareren. Ook als de klant deze fouten pas later ontdekt.

Veranderingen Wkb

De opleiding Interne Kwaliteitsborger geeft inhoudelijk zicht op de veranderingen die door de Wkb gaan plaatsvinden. Welke wijzigingen zijn belangrijk om te weten en wat is de verwachting van deze grote wijziging in de bouw? In een kennismodule van 4 fysieke lesdagen worden deelnemers opgeleid om deze rol te vervullen en ontwikkelen zij zich tot bekwame Interne Kwaliteitsborgers.

Tijdens de opleiding die start op 28 februari leren deelnemers onder andere over toepassing van regelgeving, kwaliteits- en risicomanagement, en de rol van de externe kwaliteitsborger. Maar ook wordt de vertaalslag gemaakt naar de praktijk, zoals behandeling van de onderwerpen kwaliteitsniveau publiek-privaat, van ontwerp naar as built, transparantie en aantoonbaarheid, en de omgekeerde bewijslast.

Stapsgewijze invoering Wkb

De veranderingen uit de Wkb gelden (naar verwachting) tot en met 2028 alleen voor eenvoudige bouwwerken. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Vanaf 2029 volgen de andere bouwwerken. Hierdoor kunnen bouwbedrijven en gemeenten stap voor stap ervaring opdoen met het nieuwe toezicht in de bouw.

Is uw bedrijf nog niet klaar voor bouwen onder Kwaliteitsborging? Weet u niet welke veranderingen er gaan plaatsvinden door de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)? Mis deze kans dan niet want de opleiding IKB helpt bouwbedrijven om klaar te zijn voor de toekomst van het aantoonbaar bouwen!

Aanmelden opleiding IKB

Er is nog een aantal opleidingsplekken beschikbaar voor de opleiding die start op 28 februari. Ga naar SKOOB.nl voor aanmelding, het complete programma overzicht en meer informatie over docenten, data, tijden en leslocatie.

Flyer opleiding Interne Kwaliteitsborging (IKB) | SKOOB Bouwprocesmanagement